Açık iletişim, engelsiz iletişim, organizasyon şemasındaki hiyerarşiye bağlı olmayan iletişim ve en önemlisi "insan odaklı / davranış odaklı iletişim"...
"Sağlık, Güvenlik ve Refah (Wellbeing)" kavramlarının niye önemli olduklarıyla ilgili bugüne kadar sayısız makale, kitap yazılmış ve bir o kadar da seminerler, eğitimler düzenlenmiştir. Hepsinin ortak olan ilk maddesi “İnsan” olmuştur! Yani bizler evimizde, işyerimizde, sosyal çevremizde, heryerde insan odaklı olabilmeyi başarabilirsek, iletişim özelinde tüm zorlukların üstesinden kolaylıkla gelebiliriz. Aslında, insan odaklı olabilmek çabası esnasında yenilikçi yaklaşımlar sürecimizin de başladığını hissedeceksiniz. Evet hissetmek kelimesi burada öne çıkan bir diğer faktör. Sizce hissetmenizi sağlayan nedir?
Görmek, duymak ve kayıtsız kalmamak (konuşmak, iletişim halinde olmak), yani başka bir değişle 3 maymunu oynamamak.
"Sağlık, Güvenlik ve Refah (Wellbeing)" ile ilgili sektör bağımsız olarak yapılan denetim ve gözlemler sonucunda, küçük, orta, büyük işletmelerin ve aslında liderlerin genel olarak sınıfta kaldığı bir kavramdır bireysel duyarlılık. Panolarda yer alan politikalarda, afişlerde, etkinliklerde, toplantılarda hep önemi vurgulanan ama gösterilme şekli henüz içselleştirilemeyen bir olgudur "bireysel duyarlılık". En önemlisi de sürecin başlangıç vuruşunu yapan, yani bireyin içindeki insan odağını ortaya çıkartan bir duygudur.
"Liderlik"
Peki bireysel duyarlılık oluşturulabilir mi veya nasıl geliştirilebilir?
“Liderlik, insanlara yaptığınız bir şey değildir, insanlarla birlikte yaptığınız şeylerdir.” Ken Blanchard…
"Sağlık, Güvenlik ve Refah (Wellbeing)" de liderler kimlerdir sorusu bir çok ankette ve araştırmada kullanılmıştır ve kullanılmaya da devam etmektedir. Olması gereken cevap genelde herkesin lider olduğudur ve bu konuda da hem fikirizdir. Peki "bireysel duyarlılık" ile ilgili yukarıdaki sorumuzu "liderlik" kavramıyla birlikte ele aldığımızda “yenilikçi bir yaklaşım” geliştirmemiz gerektiğini hissediyoruz.
Hayatımızın bir çok noktasında "Liderler" vardır ve biz de bazı alanlarda "liderlik" yapıyoruzdur aslında. "İnsan odaklı / Davranış odaklı yaklaşımlar" sergileyerek "rol model" olmalı ve "bireysel duyarlılık" ölçütlerimizi arttırmalıyız. Bunun en etkin yolu ise, organizasyon şemalarında yer alan ve o küçük kutucuklara sıkıştırılmış "Sağlık, Güvenlik ve Refah (Wellbeing)" ile ilgili görev, yetki ve sorumluluklardan vazgeçmektir. Yenilikçi yaklaşımlar geliştirerek, yapılan işe özel olması gereken sorumluluklar gözardı edilmeden, herkesin birbiri ile iletişim halinde olduğu bir sistem hayata geçirilmelidir. İşte bu noktada da "Sağlık, Güvenlik ve Refah (Wellbeing)" alanında pozitif yaklaşım modelini baz alan "davranış odaklı yönetim sistemleri" devreye girmektedir.
“Davranışlar ve tutumlar yeteneğin elbisesidir.”
Liderlerin belirgin özelliklerinden belki de en öne çıkanıdır, yukarıdaki cümlenin anlatmaya çalıştığı…
Olumlu yaklaşım, geri bildirim mekanizmalarının etkinliği, tüm paydaşların sürece aktif katıldığı ve bu konuda cesaretlendirildiği, en kritik kararlarda bile işi yönetenlerin değil yapanların dahil edildiği bir "Liderlik", bireysel duyarlılığı arttırarak yenilikçi yaklaşımların oluşmasını sağlayacaktır. "Sağlık, Güvenlik ve Refah (Wellbeing)" Kültürü’nde bir gelişim ve değişimden söz etmek istiyorsak, yol haritalarımızı bu ilkeler doğrultusunda hazırlamalıyız.
#işgüvenliği #işsağlığıvegüvenliği #sağlıkvegüvenlik #isg #refah #wellbeing #koçluk #kurumsaldanışmanlık #insanodaklıyaklaşım #bireyselduyarlılık #kurumsalkoçluk #sürdürülebilirlik #davranışodaklıişgüvenliği #işgüvenliğieğitimi #güvenlikkültürü #riskyönetimi #liderlik #leadership #safetyculture #rolmodelleader #safetytraining #healthandsafety #training #hse #wellbeing #coaching #sustainability #behaviorbasedsafety #culturaldevelopment #riskmanagement#hseconsultancy #dohmind #dohminddanismanlik